Как да получите богата реколта от моркови

Морковите са може би една от най-популярните зеленчукови култури в Европа, защото домакините добавят този корен зеленчук в почти всяко ястие. А моркови, отглеждани на собствен терен, вместо да бъдат купени в магазин, ще донесат повече ползи за организма. Разбира се, ще бъде възможно да се отглежда коренова култура за почти всички, но само тези, които знаят определени тайни на отглеждането на моркови, ще могат да съберат наистина богата реколта.

Кога да засаждате семена от моркови на открито?

Кога да сеем, всеки решава сам, защото целите и условията са различни за всеки:

Бутикови инструменти WERA

Пролетната сеитба се извършва от 15 април до 15 май. В този случай ще бъде възможно събирането на реколтата вече през август.
Лятната сеитба се извършва от 15 май до 10 юни. Реколтата ще бъде около края на септември, тази опция е подходяща за зимно съхранение на кореноплодни култури.
Сеитбата на подвинт се извършва от 20 октомври до 15 ноември. Ясно е, че този метод ще бъде добър за получаване на ранна реколта.
Как да изберем идеалното място за засаждане на морковите си?

Известно е, че кореновата култура не е твърде причудлива, но за да получите отлична реколта, струва си да създадете комфортни условия. Градинарите трябва да вземат предвид следните точки:

Моркови обичат осветени зони

почвата трябва да е със средна киселинност;
по-добре е да сеете семена, където преди това са растели домати, картофи, царевица или бобови растения, но не сеят на предишното място на пикантни билки;
не засаждайте този зеленчук на едно и също място две години подред.
Как да отглеждаме качествен разсад?

Има различни начини, всички те имат предимства и недостатъци. Например, засяването на семена в земята е най-разпространеният и лесен начин. Семената се разпръскват в кладенците. Но разсадът няма да бъде еднакъв и консумацията на семена не може да се нарече икономична.

Засяването на гранулирани семена ще спести време, но този материал е по-скъп. Драгите се засяват в отделни дупки и покълват добре, тъй като семената се поставят в питателна черупка.

Методът на ролка се счита за най-икономичния и ефективен от всички. За целта направете ивици хартия със залепени семена, които просто се поставят в дупките и се поливат. Морковите ще покълнат равномерно, но по-късно от, например, при първия вариант.

Независимо от метода на засяване, за ранното появяване на разсад, можете да покриете леглото с фолио за няколко седмици. Това ще запази почвата влажна и ще попречи на плевелите да ви притесняват твърде много.

Как да се грижим за морковите след засаждането?

Морковите, като всяко растение, трябва да бъдат наторени. За първи път можете да нахраните засетия зеленчук след месец, втори път – две седмици след първото хранене, а третият – в началото на август.

Подходящ тор за моркови – минерал на базата на азот, калий и фосфор. Също така, отлична горна превръзка е разтвор от дървесна пепел, съдържа много калий. Поливането на кореноплодите трябва да е на всеки 2-3 дни, но не прекалено обилно. През целия период на растеж на морковите е необходимо да плевите и разхлабвате лехите.

Необходими са много време и усилия, за да бъде реколтата щастлива. Но ако следвате всички съвети за грижа и засаждане на растения, хрупкав и сочен зеленчук ще украси масата на всяко семейство.

Как да получите богата реколта от моркови
Отбелязана с:

Вашият коментар