Как да си направите мини градина у дома, на терасата или на перваза

Мини градина е композиция от няколко стайни растения, които са обединени от една тема или един контейнер. Отличен елемент за интериорна декорация и евтино хоби, което не изисква толкова караница, колкото изглежда на пръв поглед. Основното е да организирате всичко правилно.

Избор на контейнер

Размерът на мини домашна градина зависи от вашите фантазии и количеството свободно пространство във вашия апартамент или къща. Често като контейнер се използва голям глинен съд, плетена кошница или пластмасов контейнер. Това може да бъде някакъв вид ненужен предмет на домакинството: тенджера, леген, обувка и, ако желаете, дори мебели – фотьойл, масичка за кафе, стол и др. Консервите от кутии или стъклени контейнери изглеждат страхотно – аквариуми, огромни декоративни чаши, консерви, бутилки , купи за салата, големи чаши и т.н.

Бутикови инструменти WERA

Ще ви трябват и инструменти за създаване на мини градина. Малки лопати и гребла лесно се намират в магазините за градинарство. Но вместо това можете да използвате импровизирани инструменти – например лъжица и вилица. Не забравяйте да защитите масата, на която ще работите с вестници или пластмаса, и ръцете си с домакински ръкавици.

За работа ще ви трябват и почва, дренаж, декоративни елементи (пясък, камъни, бъгове, керамични мозайки, различни фигури).

Растения за мини градина

Не всички растения са подходящи за създаване на домашна градина. Има някои изисквания към тях.

Първо, растенията трябва да бъдат непретенциозни в съседство с други жители.

Второ, това трябва да са бавнорастящи видове, защото основната им задача е да поддържат общия вид на градината възможно най-дълго. Подходящи кактуси, седум, сфагнумов мъх, пахифитум, саксифраг, подмладени.

Кореновата система на растенията трябва да съответства на дълбочината на избрания контейнер. Например, сукулентите изискват ниски (до 10 см) контейнери. Декоративните растения, от друга страна, като високи саксии.

Всички растения във вашата градина трябва да са компактни. Дайте предпочитание на младите издънки или джуджета. Това са гелаксин, фитония, гастерия, мирта, бръшлян, копеле и др. От цъфтящи растения, подходящи: виолетови, мини рози, цикломени, каланхое, стрептокарпус и др.

Подреждане на мини градина

Първо трябва да излезете със стила и композицията на мини-градината. Начертайте план за засаждане и декориране на хартия. Ако ви харесва всичко, можете да започнете уговорката.

Запълваме дъното на контейнера с дренаж (експандирана глина, счупена тухла, натрошен камък, глинени парчета – каквото може да се намери у дома). Ако използвате малък контейнер, малка разширена глина с дебелина 2 см ще е достатъчна.

След това запълваме почвата. Можете да го купите в специален магазин или да го приготвите сами, основното е, че съставът е подходящ за тези растения. Добавете перлит към почвата (2 супени лъжици на 3 литра почва). Увеличава порьозността на почвата, благодарение на което корените на растенията могат да дишат нормално в тесен съд. Перлитът абсорбира добре влагата и торовете, а след това, ако е необходимо, ги дава да засаждат корени.

Необходимо е да засадите подготвения посадъчен материал в земята, като спазвате предвидения състав. През зимата е по-добре да направите това по метода на трансбордиране – прехвърлете ги в контейнер заедно с бучка пръст.

Почвата около засадените растения трябва да бъде леко уплътнена. Вода от малка лейка или мерителна чаша с чучур.

За украса можете да използвате всякакви декорации, някои елементи или играчки. Къщи, маси, градински столове, малки огради, градински мини-гноми и др. Ще изглеждат добре.

 

Как да си направим мини градина у дома
Отбелязана с:

Вашият коментар