Модели акумулаторни ъглошлайфи и техните характеристики

Видовете акумулаторни ъглошлайфи не са толкова много. Произвежданите модели се различават значително по характеристики като: мощност на двигателя, капацитет на батерията, вид на използвания електродвигател. Акумулаторния ъглошлайф на батерия на първо място трябва да бъде компактен и удобен. Най-често срещаните акумулаторни ъглошлайфи са оборудвани с колекторни мотори с две или четири графитни четки. Те се предлагат в различна мощност и са относително евтини.Акумулаторен ъглошлайф

Bessey

Такъв акумулаторен ъглошлайф изисква редовна поддръжка. Графитните четки на колектора постоянно се износват и трябва да бъдат сменяни. Това също изисква самия колектор( и целият двигател) да бъде почистен от натрупания прах.

Безчетковия акумулаторен ъглошлайф се отличава с отсъствието на сглобяем колектор с графитни четки в мотора. Поради това той не се нуждае от поддръжка. Но акумулаторните инструменти с такива двигатели са много по –скъпи от машините с графитни четки.

Ако е възможно, трябва да изберете инструмент с контрол на оборотите. Преносимите акумулаторни ъглошлайфи ви позволяват да използвате по –добре дискове с различен диаметър и различна здравина, за различни материали

Работа с някои материали изисква намаляване на скоростта на въртене на инструмента. Например, диск за рязане на дърво не понася високи скорости на рязане. В същото време, диамантения диск за рязане на изключително твърди материали изисква по-висока скорост.

Примерен модел акумулаторен ъглошлайф

За да добиете представа какви видове акумулаторни ъглошлайфи има на пазара, нека се опитаме да направим груба оценка на някой модели на акумулаторни ъглошлайфи от най-евтините до най-скъпите, професионални машини.

Enkor AccuMaster AKM-1825

Ръчните инструменти на марката Enkor се произвеждат в Китай, под надзора на руски разработчик. Това е евтин, но висококачествен инструмент. Дизайнът на безжичните шлифовъчни машини Enkor е много прост. Стандартният комплект на AKM-1825 AKM-1825 LBM AkkuMaster, включва корпус, странична дръжка и гаечен ключ за гайката на фланеца на шпиндела. Голям плюс е, че двете акумулаторни батерии са включени в комплекта. Но нито батериите, нито зарядното устройство имат индикатор за заряд. Зареждането отнема много време и това не е много удобно.

Двигателят на този акумулаторен ъглошлайф е слаб и бързо прегрява. Не е подходящ за работа с плътни материали. Затова работи само с дискове с малък диаметър – не повече от 115мм. Останалите акумулаторни ъглошлайфи обикновено позволяват работа с дискове с диаметър до 125мм.

Бутонът за стартиране на модели АКМ-1825 е доста неудобен – малък и стегнат. Акумулаторната батерия може да се върти, което позволява използването на инструмента на труднодостъпни места. Но въртящият се блок е свързан към двигателя не чрез проводници, а чрез плъзгащи се контакти. Това намалява надеждността на инструмента.

Интересно е ,че за този модел се произвеждат удължители. Използвайки такива, можете да свържете инструмента с акумулаторна батерия, която е в джоба ви или виси на колана . Връзката е сигурна, а самият инструмент става още по компактен и лек.

Изключвайки някой недостатъци, AkkuMaster е много по-евтин от конкурентите си. А и не всеки скъп инструмент може да се похвали с неговата компактност. На нашия пазар е трудно достъпен.

Модели акумулаторни ъглошлайфи

Вашият коментар