Сладко от рози

Рецепта за сладко от рози. Вземаме 120 г цвят от казанлъшки рози и след като изрежем жълтата част от венечните листа, претриваме го с 1 кг кристална захар, заливаме с 2 чаени чаши вода. Слагаме сладкото да се вари на умерено силен огън. Обираме пяната. Накрая слагаме 1 чаена лъжичка лимонтузу и 3 чаши вода. Варим, докато капка, капната върху студена порцеланова чинийка, запази формата си, без да се разлее.

Благодарение на ниските им изисквания за отглеждане, розите могат да се харесват на почти всеки в градината му. Първите сортове рози са създадени преди двеста години. Следователно е вярно, че венчелистчетата са били обработвани в кухнята още от нашите баби и прабаби. Това, което често не се знае за розите, е, че те имат антибактериални, антимикробни и противогъбични свойства. Тъмночервените венчелистчета съдържат най-много лечебни съставки. От друга страна, венчелистчетата на белите рози съдържат повече лечебни вещества.

Бутикови инструменти WERA

Ароматен сироп от рози

Сиропът от розови листенца може да послужи и като оригинален подарък.
Розовият сироп има силен вкус и аромат. Заради силния си аромат той се смята по-скоро за рядкост, отколкото за всекидневие. Това го прави подходящ като оригинален подарък, наред с други неща. За да го приготвите, ще са ви необходими 150 г розови листенца, 3 л вода, 3 кг кристална захар, 4 чаени лъжички лимонена киселина и няколко карамфила.Джем от рози

Залейте венчелистчетата с вода и кипнете. Варете ги, докато загубят цвета си. След това ги прецедете и продължете да варите отварата. След това добавете захарта и лимонената киселина. Накрая добавете карамфила. Разбъркайте добре и напълнете горещия сироп в предварително подготвени, запарени бутилки. След това се затварят с изпечени метални капачки. Сиропът от розови листенца е готов.

Сладко от рози
Отбелязана с:

Вашият коментар