1 април. История на празника. Ден на шегата – най-интересните невероятни истории на 1 април

Скоро всички ще видим тази дата в календара и не забравяйте, че всеки от нас е игран поне веднъж в живота си! Историята за произхода на празника 1 април – Първи април. Каква е историята на един от най-веселите празници. Защо първият април е законна причина за шеги, смях и практически шеги, не само в Русия, но и в други страни. Празникът 1 април не е включен в нито един календар на значими дати и национални празници, но се отбелязва с голям успех и в Русия, и в Германия, и във Франция, и дори на Изток. Различава се само името: в някои държави 1 април се нарича Първи април, в други – Първи април.

История на празниците 1 април – Първи април

Има няколко версии за раждането на този весел празник. Някои вярват, че това напомня за древния пролетен празник, който се празнуваше през април и беше придружен от игри и шеги. Други смятат, че обичаят да се правят смешни приятели и познати се е родил през Средновековието.Не е известно със сигурност откъде идва този празник. Обичаят да се забавляваме, шегуваме и заблуждаваме един на друг на 1 април е широко разпространен в много страни.

Има много различни предположения за произхода на този празник, които обаче са сходни в едно нещо: корените му навлизат дълбоко в средновековната европейска карнавална и балаганска традиция. Като цяло този празник е един от най-упоритите елементи на езичеството, които са останали в християнското съзнание.

1 април – Ден на невинните измами, или Ден на глупаците

Каква е историята на един от най-веселите празници. Защо първият април е законна причина за шеги, смях и практически шеги, не само в Русия, но и в други страни.Празникът 1 април не е включен в нито един календар на значими дати и национални празници, но се отбелязва с голям успех и в Русия, и в Германия, и във Франция, и дори на Изток. Различава се само името: в някои държави 1 април се нарича Първи април, в други – Първи април.

История на празниците 1 април – Първи април. Има няколко версии за раждането на този весел празник. Някои вярват, че това напомня за древния пролетен празник, който се празнуваше през април и беше придружен от игри и шеги. Други смятат, че обичаят да се правят смешни приятели и познати се е родил през Средновековието. Не е известно със сигурност откъде идва този празник. Обичаят да се забавляваме, шегуваме и заблуждаваме един на друг на 1 април е широко разпространен в много страни.

Има много различни предположения за произхода на този празник, които обаче са сходни в едно нещо: корените му навлизат дълбоко в средновековната европейска карнавална и балаганска традиция. Като цяло този празник е един от най-упоритите елементи на езичеството, които са останали в християнското съзнание.

Денят на шегите и смеха 1 април

Някои твърдят, че Денят на шегите и смеха се е празнувал в древен Рим. Наричаха го фестивал на глупаците. Други казват, че този празник е бил празнуван в древна Индия, където Мързелът на шегите е бил отбелязан и на 31 март. Други пък вярват, че само ирландците са се шегували на 1 април в древния свят. Исландските саги потвърждават, че традицията за измама на 1 април е въведена от боговете в памет на Скадея, дъщеря на Тиас.

Съществува и толкова странно мнение, че този празник се е появил благодарение на неаполитанския цар Монтерей, на когото на този ден беше подарена риба по повод края на земетресението. Година по-късно кралят поиска абсолютно същата риба, но те не можаха да я намерят и кралският готвач приготви друга, много подобна на миналата година. Но кралят разкри фалшификатите, но това не го разгневи ни най-малко, а само го разсмя от сърце. И оттогава очевидно традицията да се празнува 1 април е влязла в обичая непременно да се играе на някого.

Както се празнува на 1 април в различни страни

Първи април във Франция

Във Франция денят на измамата се нарича априлска риба. Той се появява през 1564 г., когато Чарлз IX премества честванията на Нова година от 1 април на 1 януари. Разбира се, мнозина не одобриха това и на следващата година, на 1 април, поданиците на царя изпратиха на приятелите си новогодишни поздравления и подаръци – или в знак на протест, или по традиция. И французите решиха, че името „априлска риба“ е напълно подходящо за подобни трикове в бъдеще. Те не направиха грешни изчисления и такава интересна шега пусна корен сред хората.

Постепенно rohygryshi се превърна в обичай и породи нов празник. Едно от „най-готините“ равенства във Франция датира от 1 април 1986 г., когато вестник „Паризиен“ публикува съобщение за решението на парижката община да демонтира Айфеловата кула. Трябваше да я транспортира до долината на река Марна, на тридесет километра от столицата, където ще бъде изграден гигантският увеселителен парк Дисниленд в съгласие с ръководството на американска компания. Докладът описва подробно работата по демонтажа на кулата с помощта на хеликоптери на Американския морски корпус. Предвиждаше се кулата да се сглоби в хоризонтално положение, след което трябваше да се вдигне с кранове. Проектът трябваше да отнеме шест месеца.

Разочаровани парижани обсадиха редакцията, телефоните иззвъняха с обаждания. Едва на следващия ден вестникът охлажда страстите, като информира читателите си, че всичко това е първоаприлска шега.

Какъв е Първият април в Англия

Доверчивите лондончани страдат не по-малко през 1860 година. Много от тях в навечерието на 1 април получиха покани, отпечатани в печатницата за „… тържествената церемония по измиване на белите лъвове“, която ще се състои в Кулата в 11 часа на 1 април. В уреченото време тълпи любопитни хора обсадиха портите на Кулата и какво беше разочарованието им, когато разбраха, че това е само първоаприлска шега … В Англия този празник се нарича Ден на всички глупаци.

Водещ английски вестник публикува реклама за околосветско пътешествие на 1 април само за £ 200. Докладът на известния телевизионен коментатор, пропагандиращ телевизионния филм за необичайно дългите италиански спагети, растящи на дървета, прозвуча не по-малко правдиво. Излишно е да казвам, че нямаше край на обажданията до студиото?

В Англия времето за теглене е ограничено – само до 12 часа на обяд.

Най-забележителното равенство на века се счита за излъчването на Би Би Си на 1 април 1957 г. за безпрецедентна реколта от макаронени изделия в Швейцария. На фона на кадри, показващи упоритата работа на селяните, които брат варени тестени изделия на полетата, гласът на диктора обявява невероятно постижение в областта на земеделието – еднаква дължина на всички макаронени изделия, което е резултат от експериментите на много поколения на животновъдите. След това редакторите получиха огромен брой писма с отговори: някой беше изненадан, че макароните растат вертикално, а не хоризонтално, някой поиска да изпрати разсад и само малцина бяха объркани – досега вярваха, че тестените изделия се правят от брашно.

Първи април в други страни

Но в Германия и Австрия 1 април по-рано се смяташе за нещастен ден. Германците и австрийците вярвали, че човек, роден на този ден, няма да има късмет, тъй като в този ден се е родил Юда, предател на Христос, а на 1 април Сатана е свален от небето в мрака на ада.

Във Финландия 1 април е сравнително млад празник, широко разпространен както сред градските, така и сред селските жители. Благодарение на последния той придоби отличителен характер на шегите на „горещи финландски момчета“, които са свързани със стария селски обичай по време на сериозни тежки есенни работи – вършитба, почистване на зърно или клане на добитък – за възлагане на деца с комични задачи. Момчетата, например, бяха помолени да се впуснат в двора на съсед за някакъв несъществуващ, но уж много необходим инструмент: стъклени ножици, плуг плуга или гониометър за купчина тор.

И онези, при които бедното дете дойде, „си спомниха“, че вече са дали този инструмент на Други, и го изпратиха в съседния двор, и това продължи, докато някой не съжали за бебето и му каза, че това е шега …

Най-интересните невероятни истории на 1 април

На 1 април можете да чуете най-невероятните неща и да ги приемете за истината. И така, преди много години в първоаприлския брой на някой вестник беше публикувана бележка, че в московския зоопарк се установява истински мамут, който е намерен замръзнал в Чукотка, затоплен и изпратен за постоянно пребиваване в Москва. Те повярваха на тази шега и един учител дори доведе група ученици от Сибир, за да се възхищават на това чудо. Друга забавна бележка се появи през 1990 година. Тогава вестникът публикува „най-сензационните изследвания“, доказващи, че поетът А. Блок никога не е съществувал. Почти всички сериозни литературни критици повярваха в това и влязоха в разгорещен дебат с редакцията на седмичника.

На 1 април си пожелаваме да се смеем възможно най-често, както и през всички останали дни.

Според лекарите смехът има благоприятен ефект върху физическото състояние на човека, облекчава стреса, понижава кръвното налягане и удължава живота. Норвежките лекари вярват, че три минути смях са равни на петнадесет минути физически упражнения.

1 април. История на празника. Ден на шегата
Отбелязана с:

Вашият коментар