Копривата не е просто плевел. Ето 10 начина за използването и у дома и в градината

Смятате ли копривата за плевел в градината, който трябва да бъде изкоренен възможно най-скоро? Позволете ни да ви убедим в обратното. Копривата има репутацията на плевел сред градинарите. Не е изненадващо, че може да се разпространява бързо, като малките семена се пренасят от вятъра на дълги разстояния, а там, където вече се е появила, се разпространява в околността чрез корени. Като растение обаче то ни предлага много ползи, например привлича различни насекоми, включително редки пеперуди, от копривата можем да направим домашен тор, а младите и листа могат да се използват в кухнята. И всичко това безплатно. Ако и дадем малко пространство в градината, трябва само да я укротим.

Обикновената коприва е многогодишно тревисто растение, разпространено в Европа, Северна Африка, Азия и Северна Америка. Листата на копривата са богати на желязо, магнезий и калций, така че е разумно да го включвате в диетата си от време на време. Поради по-високото си съдържание на азот тя е много подходяща за наторяване. Тя има някои недостатъци – за някои тя е пареща. Копривата е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок. Но с това лесно се справяте. Използвайте кожени или гумени ръкавици при бране.

Бутикови инструменти WERA

1 Копривата е заместител на спанака

Копривата може да се използва по същия начин като спанака. В почти всяка рецепта със спанак той може да бъде заменен частично или изцяло от коприва. За обикновени ястия е добре да приготвите копривата на пара – залейте я с вряла вода, покрийте я и я оставете да престои пет минути. Така, в сравнение с варенето, се запазват много важни хранителни съставки. Най-лесното ястие за приготвяне е да се свари копривата, да се прецеди, да се сложи в чиния, отгоре да се постави нарязано на филийки меко сварено яйце или яйце на око, да се посоли, да се подправи с прясно смлян черен пипер и да се поднесе с хляб.

2 Супа от коприва

За основната рецепта за супа са ви необходими: около 200 г пресни връхчета от коприва (използвайте кожени или гумени ръкавици, когато берете), около 450 г обелени картофи, нарязани на кубчета, малко сметана и около 1 литър бульон. Сварете картофите до омекване, сварете копривата във вряща вода и я оставете да престои известно време. Прецедете сварената коприва и я добавете към картофите заедно с бульона. Оставете да заври, разбийте с миксер и добавете малко сметана. Можете да променяте рецептата, например да замените картофите с други зеленчуци или да добавите яйца накрая.Супа от коприва

3 Здравословен чай от коприва

Вкусът на чая от коприва отнема известно време, за да свикнат повечето от нас, или може да се комбинира с други билки. Използваме го при астма, алергии, екзема, артрит и се смята, че „прочиства кръвта“. Приготвянето е много просто. Залейте с вряла вода две или три връхчета коприва и оставете да се запарят. Прецедете в момента, в който чаят е леко зелен, а не по-късно, за да не стане горчив. Вкусът може да се подобри, като се добави резенче лимон и, ако се подслажда, една чаена лъжичка захар. Не употребявайте повече от три пъти седмично. Младите стъбла и листа също се изсушават и се съхраняват като лечебна билка за зимата.Чай от коприва

4 Привличане на пеперуди

Копривата е от ключово значение за оцеляването на много видове редки и защитени пеперуди, тъй като листата и осигуряват храна за техните гъсеници. Това важи и за красивия бабуин или пауновото око. Така че копривата не е само голяма атракция за пеперудите, но и копривата им позволява изобщо да съществуват. Ако гъсениците на споменатите видове нямат на разположение коприва в градината, е възможно да преминат към растенията, които отглеждаме. Това е и причината да отглеждаме коприва в градината. Това не само ще подпомогне оцеляването на пеперудите, но и ще предпази някои растения от гъсеници.

5 Сироп от коприва

Ние следваме процес, подобен на този, използван за производството на повечето билкови сиропи. Наберете около 70 млади връхчета от коприва, изплакнете ги с вода. Нарежете ги на ситно, поставете ги в съд и ги залейте с около 2 литра вода. Оставете да престои дванадесет часа. Прецедете и добавете килограм бяла или тръстикова захар към ликьора. Сварете за кратко. Добавете една чаена лъжичка лимонена киселина или лимоновия сок от два лимона през сито. Съхранявайте в хладилника. Предимството е, че можем да приготвяме сиропа не само през пролетта, но и през целия сезон, като само подрязваме копривата, за да изхвърлим младите филизи.

6 Течни торове от коприва

За да си направите домашен биотор с естествено съдържание на азот, са достатъчни коприва и вода. Нарежете или накъсайте копривата на по-малки парчета и ги поставете в по-голям съд. Натиснете копривата с по-голям камък, за да не изплува, когато я залеете с вода. Покрийте нарязаната коприва с вода, така че да е напълно потопена. Оставете да престои в продължение на три до четири седмици, за предпочитане по-далеч от къщата заради миризмата. Поддържайте водата в съда. Прецедете, изсипете в друг съд и съхранявайте на тъмно място. Преди употреба се смесва с вода в съотношение 1 част разтвор към 10 части вода.10 приложения на копривата

7 Копривата е примамка за листни въшки

През пролетта младите леторасти привличат листни въшки, които се хранят, като смучат сокове, и могат да забавят или нарушат растежа на копривата. Въпреки това те са източник на храна за много полезни насекоми и някои птици. Тъй като те смучат предимно млади леторасти, можем да използваме копривата като „примамка“ за листни въшки, тъй като те я предпочитат пред други видове, които отглеждаме. В малки количества ги оставяме като източник на храна за гореспоменатите насекоми и птици, а в по-големи количества ги унищожаваме, като откъсваме леторастите и например ги топим във вода.

8 Копривата е дом за калинки

Копривата е растението номер едно за калинките, които са на път да снесат яйцата си. От тези яйца се излюпват ларви, които са запалени консуматори на листни въшки и следователно са най-големите ни съюзници в биозащитата. Тези ларви не презират дори молците или хмеловия молец (червен паяк). Така че това е още една добра причина да имате „кът“ с коприва в градината си. Това ще подпомогне популацията на калинките и ще ги привлече в нашия район. Тъй като те ще бъдат точно тук, ще се включат в „борбата“ с вредителите на място.

9 Копривата показва качеството на почвата

Вярвате или не, копривата е доста придирчива по отношение на мястото, където расте, особено що се отнася до почвата. Предпочита богати на хранителни вещества почви, в които не трябва да липсват азот и фосфор. Ако имаме нова градина, наличието на коприва ни подсказва къде се намира най-богатата на хранителни вещества почва. Възможно е в миналото там да е имало обор за домашни животни. Това може да е мястото, което да изберете за отглеждане на плодови зеленчуци, които са особено интензивни на хранителни вещества. От друга страна, ако се опитваме да отглеждаме коприва и тя продължава да умира въпреки периодичното поливане, това показва, че почвата е изтощена.

10 Ускорител за компост

Нарязаната коприва е много добра добавка към компоста. Той действа като естествен активатор на процеса на разграждане. Най-добри резултати се постигат, когато свежите резници се смесват с различни материали, сухи стъбла, дървесни части. Ако го добавим самостоятелно и на по-голям слой, ще се получи мазен слой, а ние не искаме това. Добавяме корените от коприва на етапа, на който компостът се нагрява, така че топлината да ги унищожи, или чак когато изсъхнат, защото в противен случай могат да започнат да растат.

10 приложения на копривата
Отбелязана с:    

Вашият коментар