Учени направиха класация на породите кучета според тяхната интелигентност. Кои са най-умните кучета?

Със сигурност всеки смята любимото си куче за най-умното. Абсолютно вярно е, че предаността и любовта на кучето ви не се обуславят от интелигентността. Като цяло някои породи са по-склонни към послушание или усвояване на нови инструкции, отколкото други. Ако се интересувате от тази тема, прочетете как се класират отделните породи кучета по скалата на интелигентността според проучване на психолога специалист.

Немска овчарка
Класация на най-интелигентните кучета

Бордър колитата отдавна са сред най-интелигентните породи кучета

Мисленето, интелигентността и поведението на кучетата се влияят от много фактори. Това зависи от породата, размера на животното и, разбира се, от грижите и отношението на неговия собственик. Ако общувате с кучето си всеки ден, бъдете любезни с него, обучавате го и наблягате на правилното разбиране на командите, кучето ви ще бъде изключение, дори ако имате порода, която по принцип се характеризира с по-ниска интелигентност.

Бутикови инструменти WERA

Три аспекта на оценката на интелигентността на кучето

Според книгата „Кучешката интелигентност“, публикувана от професор Стенли Корен от Университета на Британска Колумбия, където той е професор по психология на кучетата, има три основни аспекта, по които може да се оцени мисленето на кучетата. Това са инстинктивното мислене, адаптивното мислене и трудолюбието, както и послушанието. Това обаче са много различни категории и затова делението на породите кучета на „умни“ и „глупави“ трябва да се приема с извеНай-интелигентните кучета - бордър колитастна доза скептицизъм.

Първото споменато инстинктивно мислене е свързано с извършването на работата, за която са отглеждани породите. Бордър колито например има силно развит инстинкт за пазене на животни. За разлика от тях адаптивната интелигентност определя доколко кучетата са способни да решават проблеми. И накрая, категорията „Послушание и усърдие“ показва колко бързо кучетата могат да научават нови команди и колко добре разбират човешкото поведение.

Класация на породите кучета от най-малко интелигентните

Преди да покажем очакваната класация на породите кучета от най-интелигентните до най-неинтелигентните, нека отново си припомним, че ние, хората, собствениците, сме тези, които оказват най-голямо влияние върху поведението им. В по-ранни времена кучетата със сигурност не са били носени в чанти, превозвани в детска количка, нито пък са били глезени като децата.

Английски кокер
 

Сред най-послушните и интелигентни породи кучета, които научават нова команда за по-малко от 5 повторения и се подчиняват в 95% от случаите, са:

 1. Бордър коли
 2. Немска овчарска
 3. Доберман
 4. Голдън ретривър
 5. Пудел

Много интелигентни и податливи на обучение породи кучета с нива на послушание между 70 и 85 %, които също така научават нови команди за 5 до 15 повторения, са:

 1. Кокер шпаньол
 2. Гладкокосмест ретривър
 3. Белгийска овчарка
 4. Дакел джудже
 5. Английски спрингер шпаньол
 6. Самоед
 7. Йоркширски териер
 8. Ирландски сетер
 9. Шотландски сетер
 10. Брадато коли

Средно интелигентните породи кучета, т.е. с послушание около 50% и овладяване на нова команда след 25 до 40 повторения, включват:

 1. Хъски
 2. Боксер
 3. Немски дог
 4. Болонка
 5. Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Следващите породи кучета се представиха малко по-зле с ниво на послушание от 40% и научаване на нови команди между 40 и 80 повторения:

 1. Булмастиф
 2. Чихуахуа
 3. Бултериер
 4. Мопс

А сред най-лошо учещите се породи кучета, които също така се подчиняват най-малко, са:

 1. Афганска хрътка
 2. Булдог
 3. Басет
 4. Бигъл
 5. Чау-чау
Учени направиха класация на породите кучета по интелигентност

Вашият коментар