На какво да обърнете внимание при монтажа на топлоизолация на къщата си

Топлоизолацията на фасадата е от значение не само за стари къщи, но и за нови сгради. Качествената топлоизолация може да намали топлинните загуби на сградата с до 40% и съответно да ни спести много средства за отопление. За да бъде резултата от изолирането на вашата къща на високо ниво е необходимо да се спазят някои основни принципа. Важни стъпки при монтажа на топлоизолация – професионална фирма, подробен проект, надзор и качествени материали.Важни стъпки при монтажа на топлоизолация

Разчитайте на експертите

Много майстори смятат, че ремонтът на къща не е голяма работа и че могат сами да я изолират. Основната причина за това е да спестят пари, поради което се впускат в строителни работи сами.Освен риска от сериозни наранявания, съществува и риск от непрофесионално полагане на топлоизолацията и образуване на пропуски в цялата изолационна система. След това тя не изпълнява правилно функцията си на топлоизолация и трябва да се ремонтира или монтира отново. В този случай разходите за топлоизолация на къщата ще бъдат много по-високи.

Надежден изпълнител на топлоизолация

Изборът на опитна строителна фирма, която да наемете за изолацията на вашата къща, е важен. Интернет може да ви помогне в търсенето. Също така поискайте препоръки за вече извършени изолационни работи от фирмата, която кандидатства за вашият обект. Попитайте за опита приятели и съседи или проверете в онлайн дискусиите за актуални препоръки.

Качеството на извършената работа ще бъде видно и от конкретната оферта и финансовия разчет на строителната фирма. Пазете се от подозрително ниски цени на фирми, които често препоръчват недостатъчни дебелини на топлоизолацията или некачествени материали, за да предложат най-ниската цена.

Проектна документация

Проектната документация е основното ръководство за изпълнението на ремонтни и строителни дейности при монтажа на топлоизолация. Тя е упътване за монтаж на топлоизолация  за строителната фирма, а на собственика на къщата ще бъде полезна като основа за евентуални претенции. Проектът трябва да бъде изготвен от правоспособен проектант

От съществено значение е също така да предоставите последователно изготвените документи, ако кандидатствате за субсидии.

Технически надзор

По време на изолационния процес строителните работи трябва да се наблюдават регулярно от технически надзор от страна на възложителя. Той ще открие своевременно всички грешки, несъответствия или отклонения от проектната документация.

За технически надзор ще платите с стотици левове повече в зависимост от броя на посещенията на строителната площадка и размера на къщата. Но ако неправилното изпълнение на строителя бъде доказано, той носи пълна отговорност за вреди, включително задължението за изплащане на финансова компенсация. Участието на техническия надзор в строителния процес е обвързано с изплащането на субсидии по програми.

Подходящи материали за топлоизолация

Изборът на подходящ материал за вашата топлоизолация е от решаващо значение за правилното функциониране на изолационната система и за размера на икономиите на енергия. У нас най-популярният изолационен материал отдавна е пенополистиренът, който е предпочитан поради своите топлоизолационни свойства, ниско тегло, лесна формиране, екологосъобразност и ниската цена.Качествена изолацияПодходящи материали за топлоизолация

Важни стъпки при монтажа на топлоизолация
Отбелязана с:    

Вашият коментар