Говеждо печено

Необходими продукти за говеждо печено: 11 кг говежди врат, 1 връзка корени за супа, 2-3 моркова, 1/2 л червено вино, смлян черен пипер, 1 супена лъжица магданоз, 1 супена лъжица краве масло, малко брашно, сол.Говеждо печено вкусно

Начин на приготвяне

Месото се измива, просушава се със салфетка, посолява се с черен пипер. В керамичния гювеч (предварително киснат във вода) се поставя месото върху решетка. Корените за супа и морковите се нарязват на дребно и се слагат около месото. Вливат се 3 кафеени чашки вино. Посолява се, поръсва се с черен пипер и ситно нарязания магданоз. Гювечът се захлуп­ва и се поставя в студена фурна, която се загрява постепенно до 225 °С, и ястието се задушава при тази температура не по-малко от 2 часа. Месото се изважда от гювеча, поставя се на капака и се оставя в изключената фурна.

Сосът от гювеча се излива в сосиера. С лъжичка се обира месният екстракт от дъното и от стените на гювеча и се прибавя към соса. Към горещия сос се прибавят на парченца маслото и останалото вино. По желание във виното може да се размеси малко брашно, да се посоли, да се прибави черен пипер и още малко свеж магданоз. В този сос се сервира нарязаното на филии печено месо.

Говеждо печено
Отбелязана с:    

Вашият коментар