Кървавица

Как да направим сами домашн кървавица? Изрязваме тлъсти парчета месо от врата и коремната част на свинята. Измиваме белия дроб, сърцето и бъбреците и заедно с месото слагаме да се сварят в подсолена вода. Изваждаме ги да изстинат и нарязваме на дребни кубчета. Черния дроб смиламе през машинка за месо, слагаме всичко в тенджера, посоляваме, подправяме с кимион, бахар, чубрица или просто с каквито подправки разполагаме. Прибавя се кръв да се зачерви и разреди, разбъркваме сместа и пълним дебели свински черва.

Завързваме в двата края кървавиците. Нареждаме ги в широка тенджера върху гладки лозови пръчици. Заливаме със студена вода, колкото да се покрият, и държим във водата една нощ. На другия ден ги надупчваме с игла, притискаме с чиния и варим около 1 час, на умерен огън, като от време на време ги дупчим с иглата, за да не се спукат. Изваждаме ги внимателно от водата, оставяме ги да изстинат, след което ги избърсваме с кърпа и прибираме на студено. При мразовити дни кървавицата изтрайва до 3 седмици. Разбира се кървавица може да съхранявате и в хладилника

Бутикови инструменти WERA

Рецептата за домашна кървавица е изключитолно лесна и резултатът е вкусен и неповторим. В домашни условия може да направите кървавиците за около два часа. Кървавицата е подходящ продукт към банската капама.

Кървавица
Отбелязана с:        

Вашият коментар