Как да се отървем лесно от досадните хлебарки

В жилището се срещат два вида хлебарки: кафяви и черни. Те обитават предимно тъмните места в помещенията, первазите, цепнатините по подовете и др. Хранят се с хляб, месо, плодове, сирене, хартия, кожени остатъци. Или други, към които се насочват по миризмата. Те могат да бъдат преносители на стомашно-чревни заболявания.Хлебарка

Борбата с хлебарки се води много трудно, особено в многоетажните домове. Тъй като те пропълзяват от един етаж в друг. За да се унищожат, борбата с тях трябва да се води едновременно във всички жилища. И същевременно се прибегне до услугите на специализираните фирми.

1000 модела книпекс

За да се избегне нашествието на тези вредни насекоми, трябва преди всичко да се поддържа чистота в жилищата да се  събират и изхвърлят всички хранителни остатъци в специални за целта затворени съдове, които трябва своевременно да се изпразват, промиват с гореща вода и дезинфекцират.

При почистването и ремонта на жилището е необходимо грижливо да се запълват всички пукнатини по подовете, между дъските, по стените и первазите, около отоплителните и канализационните системи и др. Препоръчва се също през студени зимни нощи да се отварят прозорците на кухнята, тъй като хлебарките при ниски температури не са активни, а при минус 8°С загиват.

Препарати срещу хлебарки

За борба срещу хлебарките е пуснат в продажба препарат срещу хлебарки. Ефикасно средство против хлебарки е борната киселина. Тя е отровна за тях и относително безвредна за хората и домашните животни. Ситно стрита борна киселина (150—200 г)  се поставя в широкогърлено стъклено шише (например бурканче или малки бутилки от боза), върху гърлото на което се завързва рехава марля. През марлята се ръсят местата на възможните изброени по-горе гнезда на хлебарки. След като се замърси, борната киселина се събира и изхвърля, а обработката се повтаря.

Борната киселина е със забавено действие, поради което хлебарките не загиват веднага, а след няколко дни.

Ако се установи, че хлебарките гнездуват в шахти за смет, мазета и други подобни помещения, трябва обязателно да се потърси помощта на специализираните фирма за профилактична дезинфекция и обеззаразяване. Прилагането на борна киселина не дава задоволителни резултати, ако не се обработят всички места за размножаване на насекомите. Трябва да се третира във всеки апартамент или жилищно помещение.

Друго ефикасно средство срещу хлебарки е бораксът. Смесен с равно количество пудра захар или брашно дава добър резултат. Сместа се разпръсва по възможните места, където се крият насекомите.

Пиретровият прах, получен от изсушените и ситно стрити цветове на пиретрума, разпръснат по 20 г на 1 м2 площ, също унищожава хлебарките (само прясно приготвеният прах).

Хлебарките не понасят миризмата на амоняка, поради това при миене на подовете може да се употреби вода, към която е прибавен разтвор от амоняк.

Самоделен прах срещу хлебарките

40 г пудра захар, 40 г стрит колофон (чам сакъз) и 30 г боракс се смесват в хаванче. С получената смес се посипват пукнатините и гнездата на хлебарки. Тази операция се повтаря в продължение на 3 дни.

Борба срещу хлебарки

Вашият коментар